Vertel & Deel

Richard Becker, manager beschermd wonen Daelzicht: “Denken jullie dat ouders bereid zijn om een half uurtje bij hun kind te zitten als hij of zij in bad zit?”

We zien op de foto’s de prachtige, nieuwe wellness badkamer voor de cliënten van De Rozenhof (Daelzicht). Maar het verhaal erachter is minstens zo mooi. Zonder werkplekleren zou de badkamer er wellicht ook gekomen zijn, maar volgens Richard Becker: “Lang niet zo mooi en lang niet zo breed gedragen als nu het geval is.”

 

De Rozenhof nu: een hecht team, dat met elkaar bespreekt wat goed gaat en wat verbeterd kan worden, drukbezochte familieberaden, meer vrijwilligers dan ooit tevoren, ouders die zich welkom voelen en graag en actief participeren in de zorg voor hun kinderen. Richard Becker: "Een jaar of drie geleden was de situatie anders, heel anders. Het fenomeen werkplekleren heeft in die metamorfose een belangrijke rol gespeeld. Samen met de ouders en het team is hard gewerkt aan de problemen die er waren. Het werkplekleren maakt dat medewerkers opener zijn geworden naar elkaar toe en ook de communicatie tussen ouders en medewerkers is flink verbeterd. Alleen dat al bleek pure winst. Het waren niet altijd gemakkelijke sessies, maar we zijn er allemaal zoveel beter uitgekomen en de zorg is erdoor verbeterd, dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. We hadden natuurlijk gewoon een badkamer kunnen maken en dan aan ouders kunnen vragen of ze hun zoon of dochter af en toe gezelschap wilden houden.

Maar wij hebben ouders al in een vroeg stadium gevraagd om mee te denken en te doen: hoe zou zo’n badkamer er moeten uitzien? Wat zou jullie zoon/dochter fijn vinden? Missen we nog iets?” Die aanpak leverde tevens een opening voor informele zorg: veel ouders bleken wel degelijk bereid te zijn om hun kind gezelschap te houden in de badkamer. Sterker nog: ze genieten van het een-op- eenmoment. Veel gehoord: “Ik ben blij dat ik nu eindelijk iets nuttigs en iets prettigs samen met mijn kind kan doen.” Richard: “We krijgen hier veel vragen over, uit het hele land en we vertellen steeds hetzelfde verhaal: werkplekleren is een prima instrument, maar het begint natuurlijk met een team dat durft te veranderen, een teamleider die het proces in goede banen leidt en een open en plezierige samenwerking met de ouders.” Binnenkort wordt ook een nieuwe snoezelruimte geopend op De Rozenhof. Uiteraard tot stand gekomen volgens het beproefde concept!

thumb IMG 8042 thumb IMG 8043 thumb IMG 8044 thumb IMG 8045 thumb IMG 8046 thumb IMG 8047 thumb IMG 8048 thumb IMG 8049 thumb IMG 8050 thumb IMG 8051 thumb IMG 8052

Log in